Üzleti tanácsok magyar vállalkozóknak!
Üzleti titkok • Hasznos tanácsok • Bevált szokások
Megszavazta a műanyag tilalmat az EU

Megszavazta a műanyag tilalmat az EU

Sajnos a mai kor egyik legnagyobb problémája a rengeteg műanyag hulladék feldolgozása és tárolása. Erre még nemigazán van széles körben elterjedt megoldás, de az országok vezetői érzik a globális szemeteléssel kapcsolatos problémák nagyságát, ezért is döntött úgy az EU, hogy betiltja a leggyakrabban felbukkanó műanyagokat.

Pontosan milyen műanyagokat tiltanak be?

  • egyszer használatos műanyag evőeszközök (villák, kések, kanalak és evőpálcikák),
  • egyszer használatos műanyag tányérok,
  • műanyag szívószálak,
  • műanyag fültisztító pálcikák,
  • műanyag lufitartó pálcikák,
  • az úgynevezett oxo-degradációs műanyagok és az expandált polisztirol (EPS) poharak.

Az indítvány arról is rendelkezett, hogy az egyes tagállamoknak 2029-ig a műanyag palackok 90 százalékát össze kell gyűjteniük, és a műanyag palackoknak 2025-re legalább 25 százalékban, 2030-ra pedig legalább 30 százalékban újrahasznosított műanyagot kell tartalmazniuk.

Az egyik legnépszerűbb hírportál szerint az EU országai évente 25 millió tonna műanyag szemetet termelnek, ami önmagában is ijesztő adat. Mindenképpen tenni kell valamit, mert a következő generáció szeméttelepnek érezheti majd a Földet, ha ez így halad tovább. Nem csak az EU-nak kell megtennie mindent a műanyagok visszaszorítása érdekében, hanem az embereknek is a saját háztartásaikban. Nekik is oda kell figyelni, milyen csomagolású terméket vesznek le a boltok polcairól, és mennyire hasznosítják újra a keletkezett műanyag hulladékokat.

Ma már rengeteg gyűjtőhely létezik a városokban, sőt egyes helyeken saját erre a célra bérelt kukában is lehet tárolni a háztartási, de újrahasznosítható hulladékot. Sokan úgy gondolják, hogy ha ő összegyűjti a szemetet, azzal nem lesz jobb a világnak. Ez téves, hiszen ha mindenki így gondolkozik, akkor senki nem fogja gyűjteni. Igaz, hogy nem csak a háztartások felelősek a felhalmozott szemét miatt, de mindent meg kell tennie az embernek a saját környezetében azért, hogy ha egy picit is, de közösen javítsunk a helyzeten. Az Európai Bizottság szerint a tengeri szemét 80 százaléka műanyag, a lassú lebomlás miatt a műanyag világszerte felgyűlik a tengerekben, az óceánokban és a partokon. Ezekért a jelenségekért csakis az ott élők tehetnek valamit. A cél közös, mindenki tegye azt, amit tennie kell.

Címkék: Hírportál
Dátum: 2019-03-11